Helsingin Vihreät Nuoret vaatii, että turvapaikanhakijoiden radikalisoitumisen edustama uhka yleiselle turvallisuudelle on tunnustettava ja että siitä on myös voitava avoimesti puhua. Samalla vaadimme, että tähän uhkaan vastataan turvaamalla turvapaikkahakemusten asianmukainen käsittely erityisesti Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuksien resursseja lisäämällä. Vastaanottokeskusten tulee järjestää asukkailleen inhimilliset olot sekä riittävät mielenterveyspalvelut. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille tulee lisäksi tarjota kriisiapua ja realistisia vaihtoehtoja elämänsä uuteen aloittamiseen kotimaassaan.
Turussa tapahtuneen terrori-iskun jälkeen Suomea ovat puhututtaneet turvapaikanhakijoiden radikalisoituminen ja sisäinen turvallisuus. Tästä aiheesta yhdessä Helsingin Vihreiden Nuorten kanssa oli keskustelemassa oikeustieteen maisteri ja yrittäjä Emmi Wehka-aho, joka toimii myös Kirkkonummen kunnanhallituksen jäsenenä sekä Sisäasiainministeriön alaisen poliisiasioiden neuvottelukunnan varajäsenenä.
“Turvapaikanhakijoiden tekemät rikokset ovat todellinen ongelma, jota ei tule vähätellä”, sanoo Wehka-aho. “Julkisessa keskustelussa tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota erityisesti rikosten ja radikalisoitumisen syihin sekä ennaltaehkäisyyn.”
Merkittävä taustatekijä turvapaikanhakijoiden radikalisoitumisessa on pettymys suomalaiseen turvapaikkajärjestelmään sekä kokemus siitä, ettei mitään menetettävää enää ole. Vaikka monilla maahan tulleilla on voinut olla virheellinen käsitys Suomen oloista ja turvapaikan saannin edellytyksistä, osansa pettymykseen tuovat äärimmäisen pitkät hallintoprosessit, puutteellinen oikeusapu sekä vastaanottokeskusten vajaat resurssit.
Kielteinen turvapaikkapäätös on ymmärrettävästi hakijalle musertava kokemus. Moni kokee henkensä riippuvan turvapaikan saannista tai on vähintään sijoittanut koko omaisuutensa matkaan Eurooppaan. Osa käännytetään sisäisen paon nimissä takaisin epävakaaseen kotimaahansa, mahdollisesti täysin vieraalle alueelle. Lisäksi useilla hakijoilla on jo valmiiksi taustallaan traumaattisia kokemuksia, jotka ovat voineet aiheuttaa mielenterveyden järkkymistä.
Tässä tilanteessa ihminen tarvitsisi tukea, mutta sen sijaan kielteisen päätöksen saanut jää paperittomana vastaanottopalvelujen ulkopuolelle tai joutuu säilöönottokeskuksessa vankilamaisiin oloihin. Tällainen epätoivoinen ihminen on helppo uhri ääriliikkeiden väkivaltaiselle propagandalle.